Stránky

středa 3. října 2012

Podle čeho ráda vaří tutto bene :)

Dnes to bude trochu z jiného soudku. Z mého prvního postu na blogu je patrné, že vcelku ráda vařím. Neznám nic lepšího než spokojené úsměvy mých domácích strávníků u společného stolu. A stejně jako ráda vařím, tak ráda listuju kuchařkami. Každý rok si píšu Ježíškovi o kuchařku. A on většinou má přání vyslyší a nějakou přinese. V zájmu co nejvyššího možného uspokojení mu posílám rovnou link na tu či onu knihu. A tak se stalo, že se mi doma nakupil takový malý arzenál kuchařek. Mám jediný požadavek. Nesmí to být kuchařka, kde najdu pouhé recepty, byť se sebelákavějšíma fotkama. Jsem ženská a mám ráda i to plkání okolo. Kde autor k receptu přišel, proč použil tu či onu ingredienci a nejlépe, když ještě přidá pár řádků o kraji odkud recept pochází a samozřejmě nepohrdnu i nějakou tou společenskou pikantností.






































Klasická italská kuchyně od Marcelly Hazan  je alfou a omegou pro všechny (začátečníky i pokročilé), kteří rádi italskou kuchyni. O Marcelle moc pěkně píše Gurmánka a tady ještě její postřeh k této kuchařce . 

Hodně ráda mám i Nigellu Lawson. Nejenže je na ni pěkný pohled (je to fakt kočka), své recepty podává s přirozenou nonšalancí, nestydí se ujídat a v noci se mýrnyx-týrnyx vydá do ledničky. Hned má u mě plusové body. Doma se mi válejí (nejen to, taky podle nich vařím) její Vaříme Express a Vánoce s Nigellou.


Úžasný je i notorický známý Jamie Oliver. Moc ráda si listuju v jeho Jamie po italsku a také podle něj občas uvařím.

Velká italská kuchařka od Lindy Doeser je něco pro mě. Je plná místopisných informací. Z kterých regionů vzešla která jídla a tuny krásných fotek Itálie.

I něco málo českých autorů by se tu našlo. Od Hanky Michopulu mám ráda její kuchařku plnou autentických receptů na opravdové jídlo. Jmenuje se  Zpátky domů. A najdete tu i kapitolu k řecké kuchyni.


Velkou radost mi dělá nenápadná kuchařka Kohout na víně od Heleny Baker. Ta ke svým receptům připsala tolik zajímavostí, že skáču radostí do stropu. Kde k receptu přišla, jaké víno se k danému jídlu hodí. A k tomu spousta povídání o aceto balsamico, olivovém oleji nebo se dočtete o příběhu portského ......... Více info o autorce zde


A samozřejmě, že se mi doma sešly i kuchařky Vaříme s Italem, které asi nemá význam jakkoliv představovat. 

Čokoládoví Mikulášové v obchodech mě v dostatečném předstihu upozornili, že už je čas a je třeba se zase po nějaké té kuchařce poohlédnout, ať můžu Ježíškovi poslat ten link. A pak o Štědrém večeru, když už všichni usnou, si zalezu s kuchačkou pod deku ke stromečku a budu se kochat. A hledat, čím nakrmím svou smečku.


Taky vás už v obchodech ničil pohled na čokoládové Mikuláše? Píšete Ježíškovi? Vaříte rádi? Moc ráda si počtu v komentářích. A pokud máte tip na nějakou skvělou kuchařku, sem s ním.


Krásnou středu,
tutto bene!

17 komentářů:

  1. Vařím moc ráda. Jenže - doma mají rádi klasiku (segedínský guláš, kyselice,kachna se zelím, kuře na smetaně atd...) Když jsem se před lety ptala, jaké jídlo by chtěli udělat první svátek vánoční (očekávala jsem husu nebo něco podobného), přáli si dušenou mrkev s hráškem, kotlety a brambory. Fakt divná domácnost...
    PS: a slova Mikuláš a Ježíšek nechci slyšet ještě minimálně dva měsíce!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klasika je klasika a taky si ji doma žádají. Natěstí ne denně. Však já taky byla jak v Jiříkově vidění, když sjem viděla ty nekonečné řady čoko figurek! Jsem si připadala jako po min měsíční amnézii.

      Vymazat
  2. Vaříme expres mě zaujala nejvíc :-)

    WorldByBella

    OdpovědětVymazat
  3. Musím říct, že tutto bene má vynikající vkus na kuchařky ;-).
    Vivi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, díky. Ještě mi chybí do sbírky nějaká vintage :) Nemáš nějaký tip?

      Vymazat
  4. Ocividne italia vedie :)) u nas vedu typicke tradicne jedla: halusky, pirohy, kysele polievky... :D

    OdpovědětVymazat
  5. Mé nejoblíbenejší, tedy otrhané a k focení zcela nevhodné: Česká kuchařka bezmasá z r. 1991, Mořská kuchařka, Moučníky od Márie Hajkové a hlavně " Sandtnerka" z r. 1936 po babičce. Na rozdíl od Rettigové ( kterou taky vlastním ) podle ni skutečně vařím. Mám ještě mnoho dalších, ale toto jsou mí favorité :)
    Dcera teď ode mě dostala Poklady klasické české kuchyně od Romana Vaňka a nejednou jsem již nahlédla a uvařila.

    OdpovědětVymazat
  6. Ta Mořská zní dobře. A o Sandtnerce jsem slyšela, že se dá podle ní vařit lépe než podle Rettigové. Díky za tipy :)

    OdpovědětVymazat
  7. já mám ráda tuto: http://www.numismatika.name/Nabidka/DOMACNOST-ZDRAVI-KUCHARKY-C01.08.08./JA-Fialova-a-kol-Medzinarodna-kucharka-P11393.html , a také mám makroidiotickou - no, koukám, že je tam zdarma celá, a já jsem si kupovala knížku http://www.ivysehrad.cz/data/products/down_1398.pdf

    jinak hledám na webu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. MAKROIDIOTICKOU, tak tu musím nutně sehnat :))) Díky

      Vymazat
  8. Podle Itala už jsem taky párkrát vařila a pokaždé to byla strašná dobrota!:-) Ital je geniální a jeho mňamky nemají chybu:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! A hlavně většinou s jedná o vcelku jednoduchá a na přípravu nenáročná jídla, která chutnají skvěle.

      Vymazat
  9. Pěkná sbírka.... u nás jsou všichni buchtokoláčový, takže v mé sbírce převládají kuchařky na pečení:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pečení a sladkosti hledám většinou na netu :) Sladká kuchařka mi chybí.

      Vymazat
  10. Díky za tip na Marcellu Hazan, opravdu skvělá kniha. Na Cuketkovi je ke stáhnutí chybějící rejstřík http://www.cuketka.cz/forum/topic.php?id=626 doporučuju vytisknout.

    OdpovědětVymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...