Stránky

sobota 5. ledna 2013

Mrkvová polévka


  Po delší době zde opět dávám tip na méně tradiční polévku (alespoň tady u nás se tenhle typ moc nevaří).  Snad vám teď v zimě příjde vhod. Naše rodina je vyloženě polévková, takže často se všemožnými variacemi slavím úspěch. Ta dnešní mrkvová je geniálně jednoduchá, co se týče surovin lehce dostupná a levná. Přitom na chuti ji to nijak neubírá, právě naopak. Navíc se dá pohrát s chutí, pokud si vyladíte poměr karotky a brambor a taky použitého koření. U nás se vaří hodně jednoduše s důrazem na čistou chuť mrkve. Což o to, já  bych si ji ráda vyladila i jinak, jenže zbytek rodiny si tvrdohlavě razí puristický přístup:)

Pro 4 osoby
asi 6-8 velkých mrkví
1 střední brambor
máslo
sůl, kari koření nebo muškátový oříšek

  Očištěnou a nakrájenou mrkev lehce osmahnu na másle, přidám pokrájený brambor, posolím a přidám půl čajové lžičky kari anglického typu, je méně štiplavé, ale klidně použijte jakékoliv jiné a pokud máte rádi kari nestyďte se dát celou lžičku. Zalijtu teplou vodou nebo ještě lépe vývarem, tak aby všechna zelenina byla ponořená a vařím do změknutí. Rozmixuju, pokud je výsledné pyré hodně husté, zřeďím vodou nebo vývarem na požadovanou hustotu. Raději dávám na počátku méně vody, abych pak po rozmixování neměla polévku řídkou a dořeďuju na konci vaření. Pokud chci přidat muškátový oříšek, nastrouhám ho, naředěnou polévku nechám převařit a mám hotovo. 
  Výsledná chuť záleží i na velikosti bramboru. Pokud ho dáte co nejméně, jeho chuť v polévce téměř nepoznáte, pokud chcete mít polévku hustější použijte větší, na chuti to už bude znát. Osobně se mi tohle zahušťování bramborem líbí mnohem víc než klasickou jíškou. A kdo hlídá kila, tak mu taky tento způsob bude vyhovovat víc. Na talíři si můžete polévku dozdobit podle vaši fantazie. Doma si do ní ještě někdy přidáváme lžíci zakysané smetany, ale i bez ní je výborná. V létě je dobrá i studená.

Mějte se krásně a pokud se pustíte do vaření, tak  dobrou chuť:)
tuttobene

26 komentářů:

  1. Zrovna ve čtvrtek jsem nad ní přemýšlela, že musím najít recept. Děkuji, určitě vyzkouším. Já dávám kari i.do brokolicové.

    OdpovědětVymazat
  2. som hladala nejaku obedovu inspiraciu :) dakujem za tip, pojdem ju vyskusat k dnesnemu obedu :)

    OdpovědětVymazat
  3. som vo vzťahu s mrkvou a fakt mi ani nenapadlo urobiť kŕemovú mrkvovú polievku takže 350% skúsim.. dikés ;D

    OdpovědětVymazat
  4. super tip na polievočku:) mňam...ja mám rada ešte brokolicovú a pórikovú:D

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuju za milé komentáře a všem, které se pustí do vaření držím place, ikdyž tady se vážně nic zakazit nedá:DD Doufám, že Vám bude chutnat.

    Marti: ty jsi můj člověk, až se mi podaří navyknout děti na kari, vyzkoušíme i tu brokolicovou:)

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá to skvěle a jednoduše, budu si muset konečně pořídit mixér, ať můžu takovéhle polívky dělat :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mixér je u nás nutnost:D

      Vymazat
    2. Když se dobře uvaří, tak jde mrkev rozmačkat vidličkou nebo šťouchadlem na brambory, dělala jsem to tak, když se nám rozbil mixér.
      Jinal ale považuju tyčový mixér za vynález 20. století, hned po internetu a sušičce. Základ rodinného štěst!

      Vymazat
  7. Vypadá to velmi chutně, zítra uvařím:-)

    OdpovědětVymazat
  8. Tak tohle je náš favorit! Jsem ráda, že letí i u vás.
    Brambor nedávám a místo kari dávám jen muškátový oříšek.
    Někdy nechávám na začátku osmahnout cibulku a teprve pak dám mrkev, občas přidám pár koleček petržele (taky osmažit). A občas do ní na závěr naleju hrnek mlíka a nechám přejít varem. Jak mně napadne, vždycky je dobrá.
    A důležité je, že se může mixovat, až když mrkev VONÍ - to se pozná. Ze začátku (manžel ji měl v nějaké dietě) jsem ji mixovala moc brzo a nebyla dobrá, mrkev prostě potřebuje čas. A ze všeho nejdůlěžitější je dobrá mrkev - ze špatné mrkve dobrá nebude. Nejlepší jsou ty první střední mrkve z farmářských trhů nebo od soukromníků, to je lábuž!

    Co to máš na ní za kapičky, dýňový olej? Já ho někdy dávám, někdy zakysanou smetanu, někdy na ni hodím pár zmrzlých hrášků. Ona totiž jinak vypadá hrozně nudně! Ty ji máš hezky ozdobenou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zakápla jsem to lněným. Není moc chuťově vrazný, takže pro děti v pohodě. A máš pravdu, že ta mrkev, když je dobře rozvařená, začně vonět. Nenapadlo mě to napsat, ale když o tom přemýšlím je to fakt dobré vodítko!
      Jo, co se týče surovin, absolutní souhlas. Bohužel se teď ale k tak kvalitní mrkvi nedosatnu, zato v létě si to zase vynahradíme:)

      Vymazat
  9. zrovna ji zkouším a vypadá to nadějně! díky za recept

    OdpovědětVymazat
  10. Hehe, jsem jí dle obrázku měla za variaci dýňové a hle - ona to mrkvička! Mrkev ve vařené či dušené podobě moc nemusím, ale nutno přiznat, že tomuhle asi šanci dám. Navíc oceňuju rychlost přípravy, nemám teď moc prostoru na vaření... ;)
    Verunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, klame tělem viď. Určitě vyzkoušej a dej vědět, jak i chutnala:)

      Vymazat
  11. Kari ani mixovaný krém mi doma neprojdou...
    Ale uvařím si ji, až manžel někam odjede... Fakt geniálně jednoduché!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak šup šup s mužem někam:D Fakt to stojí za to!

      Vymazat
  12. tak přesně takovej recept jsem teď potřebovala :)

    zrovna máme doma nějak moc mrkve a tohle byla výborná příležitost, jak se velký části z ní chutně zbavit :) na mrkev jsem na začátku přisypala ještě lžičku cukru pro zkaramelizování a taky přidala osmažit půl lžičky kari pasty (narozdíl od kari je dost pálivá, což já ráda), takže kari jsem pak už dala jen tak další půlžičku ... ale asi jsem tý kari pasty dala málo (pro příště), takže nakonec jsem tam přidala ještě špetku chilli ;)

    na talíři jsem pak posypala strouhaným ementálem (sýr miluju na všechny hustý polívky, třeba i rajskou nebo dýňovou - btw. tu mi přesně jako Verunce i připomněla, když jsem viděla poprvé obrázek - vzhledem k tomu by se stejně jako u ní určitě hodilo přidat i trochu smetany, pokud by někdo chtěl jemnou verzi)

    pro jistotu dodám, že byla opravdu skvělá :) díky za tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že Ti přišel vhod:)
      Já se pro změnu nechám inspirovat tím zkaramelizovaným cukrem. Kari pastu bych mohla použít jen v případě, že bych vařila pro sebe a to je zatím utopie:) Ale jak už jsem psala výše, nevzdám to a minimálně děti na kari naučím, snad:)

      Vymazat
  13. Ta vypada moc dobre, urcite vyzkousim...polevky mi tady v Italii moc chybi!

    CHIC SICILY

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, ty už jsi zpátky na ostrově?
      Určitě vyzkoušej:)

      Vymazat
  14. Vypadá to skvěle! Já zkoušela recept z aktuálního čísla Diety - a teď budu asi mrkvovou polévku dělat pořád. Člověk by neřekl, že mrkve může chutnat tak dobře :) Doporučuju ten recept zkusit.

    OdpovědětVymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...