Stránky

sobota 9. února 2013

Pohladí po bříšku i po duši

Vývar, pořádný silný hovězí vývar, to je to, oč tu běží:)


Dlouho jsem se na blogu zabývala kosmetikou, až si konečně moje mlsné tutto duplo a prosadilo svou. A proto tu dnes nezavoní voňavečka, ani jemná vůně rtěnky, ale poctivý masový vývar. No řekněte, nevypadá ten hrnec plný masa a zeleniny nádherně? A přitom v něm najdete naprosto obyčejné a běžné ingredience, které když se spojí dohromady mají na svědomí grandiózní symfonii chutí. Je mi jasné, že Vám nepřináším nic převratného, ale jen triviální recept na vývar. Přesto věřím, že když se uvaří s láskou, pohladí po bříšku i po duši.

Tento způsob přípravy jsem se naučila od mé mamky. Do studené vody dám očištěnou kořenovou zeleninu - mrkev, petržel, celer, hovězí žebro (tentokrát jsem se ovšem trochu rozšoupla a místo žebra dala kližku), cibuli, pár kuliček pepře a nového koření a sůl. Podle sezóny ještě přidávám čerstvý libeček, teď v zimě jsem ho nahradila listy z řapíkatého celeru a hladkolistou petrželkou. Pokud mám krásnou čistou cibuli, oddělím jen podpučí s kořínky a i se slupkou ji dám vařit, ta pak ještě víc polévku dozlatova obarví. 
Pak už se jen  musím obrnit pořádnou dávkou trpělivosti a pomalu a dlouze vývar vařit. Moji přítomnost už téměř nepotřebuje, takže ho klidně nechám bublat 3-4 hodiny, někdy i déle. Pokud ho chci mít krásně čirý a servírovat na bílém porcelánu, sbírám během vaření pěnu, ale většinou ho nechám jen tak přirozeně vařit a nakonec ho přes jemné sítko scedím. Nakrájím mrkev a maso, uvařím vlasové nudle (ano přiznávám, že v tomto bodě mě stále tlačí bota a nudle nedělám domácí:( a šup s ním na stůl.
Geniálně jednoduché. Na co bych ale chtěla upozornit - nepřidávám žáden masox, maggi, vegetu nebo něco podobného. Tak skvělé suroviny si to NEZASLOUŽÍ! Pokud to někdo ještě bez nich nezkoušel, vyzkoušejte. Budete mile překvapeni, za to ručím:)

Věřím, že v tuhle zimní dobu to bude přesně to, co Vám zvedne náladu. Navíc silný vývar je u nás doma nejlepší vyprošťovák z lehké kocoviny.

A nezapoměňte, víkend je jako stvořený pro pomalé vaření, tak si ho hezky užijte a pokud jsem Vás trochu inspirovala, budu moc ráda,
tuttobene:)


25 komentářů:

  1. Mňam, hned bych si nějaký takový dala... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Bezvadny recept, nerobievam, ale asi skusim :D mimochodom, neda sa maso pouzit na taku svieckovu alebo nieco obdobne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, perfektně ladí s omáčkama. Dětem jsem dělala rajskou. Ale mezi náma, nejlepší je, když už se maso rozpadá, dát si ho jen se solí, čerstvě umletým pepřem a krajíčkem chleba :)

      Vymazat
    2. Cože? Maso na svíčkovou? O to tady jde, přece! Nakrájet nadrobno, plný talíř mada, nudlí a zalít vývarem, nebe, NEBE!
      To s tou cibulí je dobrý trik, to zkusím!
      Já vařím trochu jinak: nedávno jsem se naučila přidávat kedlubnu a bramboru se slupkou nakrájenou nadrobno, dávám i pár česnekových stroužků rozmáčklých nožem na plocho. Část zeleniny trochu osmažím předem, pak teprve studená voda a maso. A mrkve tak kilo, aby byla sladká, podle mne hovězí+mrkev je jako tonka+vanilka.
      A dávám dvě lžíce polévkových bylinek z bio obchodu.
      Přidávám i hrst hrášku a hrst kukuřice, obojí je sladké, zvýrazní to chuť.
      A na posledních deset minut přidám trochu šafránu, ovoní, obarví a pročistí - jakoby se vysrážely ty šumy a polévka zprůhlední.

      Jako vložku vařím taky nudle, ale ještě dám do talířů hrst mraženého hrášku (11 měsíců v roce, lepší je samozřejmě z pole) a zaleju polévkou. Jednak si rodina nespálí držtičky, ale hlavně ten hrášek je jak čerstvý.

      Neděláš kaldon, kaldoun?

      Vymazat
    3. Mmch. pod vlivem tvého článku jsem šoupla maso do hrnce a do trouby. V pátek vždycky kupuju kus hovězího, kvůli týdennímu krmení želvy, ale momentálně jsem nemocná, tak jsem dala rozmražovat a vzpomněla jsem si na něj až teď. Takže díky tobě bude mít zítra rodina bujoun (já totiž tuhle polívku peču, jsem hrozně roztržitá, takže se mi hodí nastavit minutku na troubě a když zapomenu, tak se nic nestane - a i mi připadá chuť z trouby intenzívnější.)

      Vymazat
    4. Jenom zkouška, přidala jsem si tě mezi důvěryhodné servery a mohla bych teď s tebou být spojena potrubní poštou...možná...

      Vymazat
    5. Člověče na pár dnů bych si to s želvou vyměnila. Ládovala bych se hovězím, chodila Ti na voňavky ....:)
      Pečená, to je inovace! Možná se mi někdy poštěstí vyzkoušet, většinou mi to fičí všechno najednou (trouba, sporák...) Přiznám se, že jsem se musela mrknout, co je to kaldon, ten jsem snad ještě nejedla. Játrové knedlíčky do vývaru se tady u nás dělají, ale to jsem si z máminy kuchyně neodnesla.

      Co to je důvěryhodný server? Bouchám šampaňské a slavím, nestáva se denně, že jsem důvěryhodný server. Ale já vůbec nemám tucha vo co gou a jestli mám někde na něco kliknout? Naštěstí se to nevylučuje s oslavou:D Jestli ta potrubní funguje, chystej si skleničku!

      Vymazat
    6. No tak asi důvěryhodná nejsi, protože mi tenhle tvůj komentář nepřišel. Pokazila sis to tím šampaňským.

      Kaldonu se dožaduje můj muž, já ho neumím; je to nějaká zdejší, snad středočeská specialita. Je to vývar, jenže je zahuštěný jíškou a je jen z bílého masa: kuře, slepice, kachna, králík...to je asi celý rozdíl. Já to vařím tak, že zahustím jakýkoliv vývar, ale je pořád nespokojen (nedivám se...).

      Knedlíčky dělám do vývaru taky, vlastní recept (moje máma je nedělala, zavářela játrové kapání přes struhadlo), ale vařím je zvlášť, je mi to protivné - ne játra, ale ta strouhanka. Dávám je zvlášť na talíř.

      Já nemůžu pořád zapomenout na vložku do polívky, co nám dávali do vývaru ve školní jídelně: byly to bílé kostičky s drobounkýma dírkama, jakoby gumové, želatinové s chutí droždí. Svítek ani celestýnské nudle to nejsou, nebo možná jo, ale v nějaké nerozpustné úpravě.

      Vymazat
    7. Chyba musí být na tvém přijímači. U mě všechno dobrý;)

      Tak těhle nespecifikovatelných vložek nás v jídelně ušetřili. Kaldon vypadá na pěkný kulinářský oříšek.

      Vymazat
  3. mnam niet nad dobru polievku, ja som uplne polievkovy fanatik, cize clanok potesil!
    Vedela si, že je nova micelarka od Biodermy? Recenzia tu:
    http://www.biancaprincipessa.blogspot.sk/2013/02/sensibio-ar-alebo-co-teraz-pouzivam.html

    OdpovědětVymazat
  4. Já moc polívková nejsem, polívky vařím pro manžela. Ale musím potvrdit, že vývar je skvělý vyprošťovák! Zrovna vyvařuju uzená žebra...
    Důvěryhodný server? Holky, zase vám nerozumím...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyprošťuješ se?
      Já taky nevím, co to je - najdenou na mne vyskočilo "Potvrďte tutto jako důvěryhodný server!" Tak jsem klikla "OK". Doufám, že to neznamená, že budeme od teď mít společnou platební kartu (no, stejně...musela by být prostě rychlejší.
      Zajímavé je, že na tebe se mne nikdo neptal. Zřejmě u tebe vůbec nedošlo k podezření, že bys byla nedůvěryhodná. To ty Vizovice.

      Vymazat
    2. USB, to máš jedno, já z toho taky byla vyplesklá.
      Uzená, tu jsme dlouho neměli. Vidíš inspiruješ mě:)

      Vymazat
  5. Dělám to velmi podobně... jen se mi občas nechce pro petržel/celer, tak je tam třeba jen jedno a maso tam jde takové jaké zbylo. Odřezky a kosti si ukládám do mrazáku, stejně jako skelety z kuřat pokud je zrovna nevyužívám... A cibuli taky neloupu, je to hezčí.. Jen mám často problém se zakalením, protože nesbírám dost tu pěnu a nechce se mi to dodatečně čistit... (četla jsem spoustu návodů s kapáním, vejci a bůh ví čím ještě... ale na to jsem moc líná). Veronika

    OdpovědětVymazat
  6. S tou leností to máme stejně, tu pěnu sbírám opravdu výjmečně. Jinak mně to lehké zakalení nevadí:) Vím ,že se to dá čistit pomocí bílku, ale nikdy jsem to nezkoušela.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky polívku nečistím. Mám ale výhodu - můj muž už blbě vidí, heč!!!

      Vymazat
    2. USB, tak mu hlavně dobře ober to uzené, ať mu nezaskočí kost. Ale jo, má to svoje + (ten vetchý zrak) :D

      Vymazat
  7. Jůů, tak ten bych si teda dala, vypadá to božsky všechno takhle pohromadě v tom hrnci! :) Já zrovna v sobotu dělala kuřecí vývar, dělám ho podobně, akorát cibuli teda loupu, ten fígl se slupkou totiž neznám :)
    A souhlasím, že bez maggi, masoxu a vegety je vývar daleko lepší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že jo, jedině bez dochucovadel:) Kuřecí bude příště, stejná příprava. Dlouho jsem ho dělávala ze skeletů, ale tak rok nazpět jsem se nechala ispirovat Hankou Michopulu a dělám jej tak ze dvou stehen. Já vím, někdo by si řekl, že je to barbarství, ale má to dvě výhody. Vývar je silnější a uvařené maso sice není samo o sobě nic moc, ale jakmile ho smíchám s domácím dresinkem, je z něho skvělý základ na kuřecí sendviče :)

      Vymazat
  8. Polévka pro mě není nikdy triviální :). Jsem polívková a bez polívky bych nepřežila zimu. Poctivý hovězí vývar beru ani ne jako polévku ale jako lék. Už se na ni chystám, vzhledem k tomu, že mi jedno dítě lehlo...bujony a vegety do vývaru nedávám taky, maso samo o sobě tomu dodá grády - jen solím a pepřím..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak honem, šup na něj, ať přežiješ zimu a hlavně dítko ať je co nejdřív fit;)

      Vymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...