Stránky

sobota 27. dubna 2013

Palačinky s citrónem a cukrem

 Krásné víkendové ráno. Dnes se bude mlsat. A rovnou palačinky. U nás doma jedou ve velkém. Nevím zda má vůbec smysl psát recept na těsto, to určitě děláte běžně a možná na něj máte i své krajové nebo rodinné vychytávky. Co bych ovšem ráda předala dál, je plnění. Běžně se u nás dělají palačinky s marmeládou, děti mají rády nutelu, zmrzlinu a možností je hodně. Ovšem ochucení citrónovou šťávou a cukrem jsem dlouho neznala a okoukala jsem ho před pár lety v Řecku. Možná ho znáte a nepřináším Vám nic nového. Kdo zatím nezkusil, tak doporučuju vyzkoušet. Citrón s cukrem toto sladké jídlo krásně odlehčí a dodá mu svěží švih. Postup (to se snad ani nedá nazvat postupem) je naprosto triviální a zvládli by ho i pejsek s kočičkou. Ještě teplé palačinky pocukrujte, zakapejte citrónovou šťávou a zabalte. Snězte nejlépe hned! Komu nevadí i lehce křupající jemněji mletý třtinový cukr, klidně to zkuste. 




 Ne nadarmo se říká, že ty nejjednodušší věci bývají nejlepší. V tomto případě je to víc než pravda. S čím si palačinky dáváte nejraději Vy?

 Pohodový víkend a mlsání zdar!(nazdar)


24 komentářů:

  1. Mám je ráda se špenátovámi listy a šunkou :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, ze slaných verzí je to jedna z těch nejlepších! U nás teda jede více verze s anglickou slaninou místo šunky:)

      Vymazat
  2. To je nápad. Příště zkusíme. Prosím dej sem i recept na těsto. Mně se poslední dobou moc nedaří. Možná je to pánví. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Marti, je to docela paradox, já, ketrá většinou všechno odvažuju, zrovna těsto na palačinky dělám od oka a přiměřeně, tak jak mě ho naučila mamka. Pokud dělám menší množství tak do půl litru mléka rozklepnu jedno vajíčko, přidám špetku soli a prosívám hladkou mouku (vyhnu se tak hrudkám a těsto je mnohem rychleji hladké) tak dlouho, dokud nezískám řídké palačinkové těsto. Pokud dělám z více jak půl litru mléka dávám vejce dvě. První palačinka je většinou daň za dobře rozehřátou pánev. Mně se dělají mnohem lépe na menší teflonové pánvi (úplně ta obyčejná menší z IKEA za 39,- je na palačinky jako dělaná), jednodušeji se obracejí. Při první dám na pánev trochu slunečnicového oleje (i máslo je fajn, ale rychle se přepaluje) pak už olej nedávám a smažím je téměř na sucho. Pokud se mají tendenci trhat, mám s největší pravděpodobností řídké těsto a musím přidat mouku.

      Vymazat
    2. Kamarádka dává trochu rozpuštěného másla přímo do těsta a pak už nemastí pánev, stačí to a je to rovnoměrně promaštěné.

      Vymazat
  3. Souhlasím, ty nejjednodušší recepty bývají nejlepší a i nejefektnější :). Vypadá to dobře :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jé to jsou skvělé víkendové chutě. Tak takovou náplň jsem ještě nezkoušela, musí to být skvělé osvěžující dezert na léto - určitě vyzkouším. Řekové všeobecně mají moc dobré jídlo - až na přeslazenou baklavu :). Jinak já palačinky dělám taky na té malé pánvi z IKEA, s partnerem jsme se smáli, jak je možné, že je ta pánvička tak levná a se srandy ji koupili - a teď nesmažím na ničem jiném :) Krásný víkend!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mno, já jsem ve stavu nouze schopná sníst i tu Baklavu:)
      Pánev z IKEA nemá chybu! Když už začne být odrbaná, s lehkým srdcem ji vyhodím a za "essence" cenu si koupím novou.
      Hezký víkend i Tobě:)

      Vymazat
  5. tak to teda vyskúšame nabudúce ;)

    OdpovědětVymazat
  6. tohle musím určitě vyzkoušet! Moc díky za tip

    OdpovědětVymazat
  7. Mnam úplně jsi mi udělala chutě :) určitě vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  8. To mne drtí!! Tohle jídlo jsem u nás doma zakázala, dáváme si je jen v Paříži (já šunka+sýr+žampiony, manžel nutela, kluk nic), ale moje nejoblíbenější bývaly jen posypané skořicí a cukrem. A na průmyslovce jsem jela v těch studených bufetových, tlustých, napěchovaných tuhým, tučným tvarohem.
    A z těch exotů: naše známá dělávala palačinky plněné slanou makovou nádivkou. Zláštní a výborné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaktože kluk nic? To je snad první dítě, o kterém vím, že nejí palačinky!!!! To ti mí lumpi si je jsou schopní objednat na snídani , oběd i večeři.
      Slanou makovou neznám, zní to dost zajímavě, ovšem jen pro mě. U zbytku rodiny by mi to neprošlo.

      Vymazat
    2. Nejí. Ani koblihy, buchty, čokoládu, zmrzlinu, hranolky, párky, řízky, majonézu, kečup, medvídky, kinder vajíčka... Však on by je jedl, jen kdyby je dostal! Nedáváme mu to, sice boj s babičkami nepřetržitý a vysilující, ale třeba párek jedl zatím jen jednou v životě, koblihu poprvé před měsícem, tvrdý bonbon asi nikdy a když dostal na vánoční besídce ve školce čokoládku z kolekce, tak se mně chodil furt dokola ptát, jestli to může sníst...nakonec to sežral tajně s dětma za dveřma. Palačinky by jedl určitě a vzhledem k tomu, že od září jde do školky, tak už se tomu asi nevyhneme, ale doma sladké ani smažené jídlo nedostane. High-level sladkost, když jdeme na oslavu, je jablečný džus.
      Ale, prosím, neberte to nikdo jako kritiku, dogma nebo návod; je to prostě náš styl.

      Vymazat
    3. Ty jo, takový malý asketa. Nemímín Ti kecat do výživy, je to vaše volba. Já si pro změnu pomocí párků, zmrzlin, čokolády buduju pozici domácího poloboha. Nemají je sice furt a když už, tak konkrétně párky a zmrzlinu se jim snažím dávat poctivou, ať krom jiného ví jak to má chutnat a nevezmou za vděk kdejakou s.... A určitě to má něco do sebe. Nedávno jsme jim poprvé koupili MC cosi pro děti. Jeli jsme odkudsi, lednice doma prázdná, tak jsem si říkala, že to překousnu, vyzkouší tohle a ve školce se alespoň posunou na hierrarchickém žebříčku a nebudou za exoty, co nikdy nebyli u Mc Donalds. Když jsme to doma rozbalili a dali se do jídla vcelku rychle jsme všichni skončili Děckům to nechutnalo, nám taky ne. Dokonce ani pes to nežral. Normálně jsem byla na své děti pyšná!

      Vymazat
    4. My jsme od malinka věděli, že bude alergik po mně a tluťoch po muži, takže jsme se vyhýbali cukru, mlíku, přidaným tukům, sóje, sterilovanému jídlu (ne kvůli konzervantům, to už tam snad ani nedávají, ale kvůli škrobu) - přesnídávky jsem vařila doma...a samozřejmě chemii. Mám teorii, že když si na určité věci/chuti nezvykne jako dítě, tak je nikdy jíst už nezačne (třeba já nikdy nebudu jíst živé slávky a žabí stehýnka). McD je peklo, vůbec to rychlé stravování; dneska už jsem poučená a smrádě vezme zavděk tmavým rohlíkem (pečivo mu taky moc nedáváme, takže pochoutka), ale když se mi dřív stalo, že jsme se zapomněli ve městě, tak jsem mu prostě nemělo co dát k jídlu. McD vůbec a v KFC jsem jednou koupila kaši bez omáčky, no tak jasně, že to snědl, ale vypadalo to hrozně, měla jsem normálně výčitky svědomí. Alternativa ovšem byla klobása nebo párek v rohlíku a trdelník. Nechávám si zdát o tom, jak chodím po ulici v Itálii a kupuju mu celozrnné pečivo s pomazánkou z mrkve něbo dýně s olivovým olejem a přírodním sýrem...

      Vymazat
  9. S-S Wonderland + Lady S: dámy, určitě vyzkoušejte!

    OdpovědětVymazat
  10. Zrovna nedávno jsem zašla s kamarádem do jedné palačinkárny, kde on si dal tuhletu kombinaci a olizoval se až za ušima! To musí chutnat skvěle už z podstaty věcí :) Taky zkusím, palačinky jsem si nedělala už dlooouho...
    Á propos, "krajové" vychytávky na palačinky: mám recept od babičky, dává do nich dva druhy mouky (polohrubou a hladkou) - myslím v poměru 1:3 ale nevím ve prospěch které :D no a podstatný ale je kypřící prášek; jen trochu, ale je to znát. Palačinky supr! Co ale musím přiznat, že nejlepší palačinky na světě dělá jiný můj kamarád, ty jsou fakt naprosto dokonalé a luxusní a takové nedělá ŽÁDNÁ z mých babiček! :) A recept mi nedá, prostě "to vždycky dá od oka a zamíchá". Bych ho zabila! :DDD
    Verunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poměry mouky jsem zatím nezkoušela. Dělám je z hladké. Moje maa dělà těsto ještě o kapku řidší než já a palačinky mà suprtenké a výborné. Já si nechci moc lámat hlavu s otáčením a trháním, tak dělám těsto trochu hustší. A taky od oka:)

      Vymazat
  11. Zrovna včera jsem měla palačinku s tvarohem a marmeládou, taková klasická "nuda" :)) Tahle citronová musí být ale herdek dobrá, láká mě a snad příště nezapomenu, jak jsem si ji chtěla udělat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I nudná klasika je výborná:) je to třeba střídat, aby člověka ty chutě neustále bavily:)

      Vymazat
  12. hned čo ma napadlo mňáám :) :D pozývam ťa na giveaway u mna na blogu--> http://for-beautyblog.blogspot.sk/2013/05/1giveaway.html

    OdpovědětVymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...