Stránky

pátek 3. května 2013

Zaostřeno na cibuli

 Pohodový pátek milí čtenáři. Dnes jsem si pro Vás připravila 2 tipy jak z běžné a všední cibule vytvořit něco nevšedního a zároveň moc dobrého. Oba recepty jsem vařila spontánně, jak mě napadlo, že by se to či ono  mělo vařit. Ale né protože by se mi chtělo experimentovat. Důvody byly naprosto přízemní, jednou mě do kuchyně dohnal mlsný jazyk, podruhé jsem se snažila zpracovat nespotřebované zbytky.

Glazovaná cibule
Někde jsem viděla Jamieho Olivera, jak ji použil do sendičů se steaky. Neměla jsem ani steaky ani bagetu na sendviče, ale začala mě honit mlsná na tu glazovanou cibuli. Dopadlo to jak muselo, naběhla jsem do kuchyně a pustila se do ní. Vařila jsem z hlavy, takže žádné objemy neuvádím. Cibuli (asi 3 větší) jsem očistila a nakrájela na proužky, zpěnila ji na vydatném kousku másla a když začala zlátnout, přidala jsem třtinový cukr, špetku soli a dala dusit pod poklici. Jakmile se šťáva z cibule odpařila, podlila jsem trochou bílého vína, nebo můžete i vodou a hlavně přidala balzamicový ocet a opět nechala na mírném plameni tekutinu zredukovat. Jakmile se odpařila i ta, měla jsem hotovo. Jsem si vědoma, že jsem měla tento proces několikrát zopkavat a nechat cibuli ještě víc ztmavnout, ale chuť byla veliká, tak jaképak saky paky. Cibule byla lehce zkaramelizována a navinule sladkokyselá. Sendviče se steakem jsem neměla, tak jsem s ní ozdobila obyčejný chleba s paštikou od našeho řezníka. 





Cibulová polévka
Ani toto vaření nebylo plánované. Zbylo mi dost očištěné a na proužky nakrájené cibule z přípravy Živáňské, tak jsem ještě nejakou cibuli očistila a opět jsem ji na másle zpěnila, zalila vodou (lepší by byl vývar, ale neměla jsem), osolila, opepřila bílým pepřem a dala vařit. Měla jsem doma zbytek parmezánu. Na jemném struhadle jsem nastrouhala trochu na ozdobu a ten tvrdý okraj, který jsem doteď nikdy neuptořebila, jsem hodila do hrnce povařit. Sice se nerozpustil a na konci jsem ho musela vytáhnout, ale polévce dal výraznou sýrovou vůni i chuť. Ke konci vaření jsem polévku dochutila solí, bílým pepřem, trochou muškátového oříšku a bílým vinným octem. Vytáhla jsem nerozvařený zbytek parmezánu a polévku rozmixovala. Komu nevadí konzistence rozbředlé cibule, nemusí ji mixovat. Mně ovšem bylo jasné, že by mi to doma neprošlo:) Vznikla jemně hladká krémová cibulačka a to bez jakéhokoliv zahuštění. Polévku jsem servírovala s opečenou bagetou posypanou parmezánem. Klidně bych ji posypala i trochou hladkolisté petrželky, ale tu jsem bohužel doma neměla.


A to je pro dnešek vše. Užijte si nadcházející víkend a 
tuttobene:)

22 komentářů:

  1. Tý jo!I ty jedna gurmánko!
    Cibuli miluju (i když je to zelenina...) Mám ráda cibulový krém i smažené cibulové kroužky atd...Glazování v sobotu zkusím. Díky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak alespoň nějaká zelenina se vlísala do Tvé přízně:) Hmm, cibulovými kroužky taky nepohrdnu.

      Vymazat
  2. Nechápu, že někdo cibuli nejí :D U mě většinou každé vaření začíná: oloupu větší cibuli.... :D A děkuju za typy, ten první vyzkouším, cibulačku taky dělám :) výborný je i cibulový koláč :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak hlavně Ti glazovaná chutná, obavy nemám, jsou tam samé dobré věci! Cibulový koláč jsem ještě sama nedělala, ale koukám, že Nikol mi tu už nějaký moc dobrý napsala do kometářů. Teď pro změnu za tip děkuju já:)

      Vymazat
  3. Tak takhle mám glazovanou cibuli taky moc ráda, posledně jsem s ní dělala šátečky z listového těsta, taky dobrota... ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Mňam :) A kolikrát jsem taky líná něco dopéct, protože už mám hrozný hlad a chuť :D
    Jinak, jestli chceš, mám tu recept od francouzského přítele:
    Na dno koláčové formy (silikonové) se rozdrobí niva, na ní spouuuusta glazované cibule a poté plát listového těsta. Listo se trochu propíchá vidličkou a o dobrotu je postaráno. Při servírování se těstová část dá dolů, nivová nahoru. Kdyby se to peklo obrázeně, niva by zatekla do cibule a ta by si nezachovala tak výraznou chuť :) Pro nás dva ten koláč vydrží asi den a půl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jasně, že chci! Zní to lákavě a přitom jednoduše. Nejraději bych do kuchyně vlítla hned, ovšem nemám listové těsto a jsem líná si ho udělat sama, navíc dobré listové těsto není jen tak, tak proč to nepřenechat odborníkům:) Ještě jednou děkuju za recept.

      Vymazat
    2. Neni zač :) My tedy listové těsto jedině kupujeme, nejlepší je to označené na koláč vytvarované přesně na formu :) A dobré je to i tak :)

      Vymazat
  5. Tolik skvělých receptů. Oba a i ty ostatní musím vyzkoušet. Díky.

    OdpovědětVymazat
  6. Teda tutto Ty jsi kouzelnice!!! Líbí se mi, jak vaříš - bez receptů, co dům dal a vykouzlíš z toho dobroty. Já vařím stejně :)..A zrovna cibulačku jsem dělala nedávno a chtěla o ni časem taky napsat, tak třeba někdy porovnáme recepty, ale moc se mi líbí ten Tvůj, že si polévku rozmixovala a parmezám mňam - ten doma nemám, ale sýr je do téhle polévky výborný a cibule je doma prostě vždycky..Cibuli si dávám do toastů čerstvou,ale konzumace je omezená pouze na pobývání doma - tu glazovanou musím zkusit, vypadá fakt výborně...Super tipy!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čerstvou cibuli jedině doma:) a pak si vzít pořádnou dávku Orbit bonbónů, mají je v Globusu, minule jsme se o tom bavily:) čerstvou cibuli mám raději tu jarní:) cibulová měla úspěch, taj pokud dojde parmezán tak vezmu jiný. Osvědčil se ti nějaký?

      Vymazat
  7. Já jsem myslela, že jsou to červi, a ono cibule! :DD Ale na chleba s paštikou bych si ji klidně dala, i když si zrovna pochutnávám na topinkách s česnekem :)

    OdpovědětVymazat
  8. To první vypadá jak červi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve stejnou dobu stejná myšlenka :)

      Vymazat
    2. No jo, máte pravdu, vůbec mě to nenapadlo. Teď nevím, jestli mi to ještě bude chutnat:D

      Vymazat
  9. Ta glazovaná cibulka vypadá luxusně, nedávno jsem to poprvé jedla, taky na domácí paštice a říkala jsem si, že se musím podívat, jak se to dělá...dík. (mmch. to byla dost veselá histroka s tou ochutnávkou - měli jsme výběrové řízení na nového dodavatele, každý měl 45 minut na prezentaci, takže si to úzkostlivě hlídali, pak měl přijít na řadu jeden menší dodavatel z Moravy...a nic. Mysleli jsme, že nervozitou se zapomněla na záchodě, najednou se rozletěly dveře, vběhnul tam chlap, co vypadal jako Rumcajz a jako Večerníček rozházel po stole talířky s domácí paštikou, houstičkami a právě tou skvělou cibulkou. Bylo to efektní i skvělé, ale "neberte úplatky", nevyhráli.)

    Mmch: Cibulačku vařím úplně jinak a právě v ní máme rádi ty rozvařené cibulové "nudle". Podle mne tedy: kolečka 1,5 velké cibule podusím na kachním sádle, podliju vínem a nechám vydusit. Když cibule začne kašovitět, podleju vodou, osolím, opepřím, přidám kolečka z další 1,5 cibule a vařím na nejnižším plameni tak hodinu, hodinu a půl. Servíruju pak tak, že v talíři na polívku položím plátek děravého sýra, nebo pro návštěvy osmažím krajíček kmínového chleba a nechám na něm rozpustit nastrouhaný sýr. Topinku pak rozkrájím na kostky a položím na hladinu. A když už má přijít tchyně, tak dám polívku do misek, pokladu přes okraje misky několika plátkama sýra a rychle zapeču pod rozpáleným grilem.
    Ale mám tady kusy tvrdého parmezánu, tak to přístě zkusím po tvojom.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jà bych i cibulačku s kousky cibule snědla, ale zbytek rodiny bytostně nesnáší rozvařenou cibuli a česnek, tak raději nedràždím hada bosou nohou. S tím parmazànem to vyzkoušej, opravdu dobré a konečně jsem pro ty natroud vyschlé kraje našla využití.
      Mmch, chci chodit po deli výběrovkách. Jako sudí, samozřejmě!

      Vymazat
  10. Ó, to je senzace! Takových dobrotek. Já jsem velká cibulová milovnice a věčně hledám na netu nějaké "cibuláčkovské" recepty a ty tvoje mi rozhodně "nahánějí" veliké chutě ;-).
    Před časem jsem objevila i tuhle zajímavost a je to vynikajícííí:
    http://www.foodnetwork.com/recipes/food-network-kitchens/almost-famous-bloomin-onion-recipe/index.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tos mi Vivi s tím receptem udělala velkou radost. Tohle jsem jedla před lety na Cape Cod(u) a bylo to vynikající. Ty cibule bly ovšem obří, jako malý míč. Pokud se mi podaří alespoň náznakem gigantickou sehnat, určitě jdu do toho:) ještě jednou díky za recept!

      Vymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...