Stránky

pátek 21. června 2013

Super rychlá citronáda

 V horkých dnech jako jsou tyto, příjde vhod vychlazené svěží osvěžení - homemade citronáda. Ultrajednoduchý postup a rychlost přípravy jsou tím nejlepším předpokladem pro vlastní výrobu.


3 citróny
80 g cukru krupice
3/4 l jemně perlivé vody. Óká, kdo nerad perlivou, tak použije obyčejnou. Mám odzkoušeno a chutná mi možná ještě víc než s perlivou.
snítka máty
1 cm jemně nastrouhaného zázvoru 
proužky citrónové kůry

 Z citrónů vymačkám šťávu a přes jemné sítko ji přecedím do džbánu. Jestli máte alespoň trochu trpělivosti a žízeň není nesnesitelná, nevynechávejte jemné sítko a šťávu opravdu přeceďte. Citronáda pak vypadá mnohem lépe. Do vymačkané přecezené štávy přidám cukr a míchám, dokud se cukr nerozpustí. Klidně můžete dát menší obsah cukru. U nás pokud dodržím 80 gramů, tak potom ještě 2x tak na půl vypitý džbán dolívám a citronáda je pořád skvělá. Nakonec přidám zázvor a doliju vychlazenou vodou a ozdobím mátou, proužky citrónové kůry a případně ledem. Pokud připravuju citrónádu pro malé děti, raději zázvor vynechávám. 

 Ještě pár slov k citrónové kúře. Mám ji radši než plátky citrónu. Kůra se ve vodě nerozmočí a nerozbředne tak jako plátky citrónu. A navíc ve sklenici vypadá hodně efektně:) Chce si to jen trochu vyhrát s loupáním a snažit se ji oloupat co nejtenčí a s co nejmenším podílem bílé hmoty těsně pod ní. Vyhnete se pak zbytečnému zhořknutí citronády.



Pozn. Kůru vždy používám z biocitrónu. Štávu z jakéhokoliv.
Hezky se osvěžte a užívejte si přepychové léto,
tuttonene:)

18 komentářů:

  1. připravuji si též, ale bez cukru, ten bych tam prostě nesnesla, jen hafo citronu, matu, zazvor (ten jak kdy)až jsem na to ted dostala chut :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás by to děti bez cukru nepily:) Já si to většinou víc rozředím a když je to krapet sladké, tak mi to nevadí

      Vymazat
  2. Dělám si to samé, jen bez cukru a zázvoru :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Teda tuttobene Ty jsi skvělá - jen ty fotečky mě ochlazují v tomhle "nekřesťanském" horku :)..Máš nápoj velmi dobře vymazlený. Já v těhle horkách dělám buď ledový čaj nebo právě tuhle limču - zázvor miluju, tak dělám i zvlášt jen zázvorovku bez máty. Když se mi nechce nic, tak si jen šoupnu do studené vody citron a jsem šťastná :-D..Sice nepoužívám perlivku, ale líbí se mi to vylepšení, takže určitě zkusím přesně dle Tvého receptu, už se těším :-). Tak ať máš krásný letní víkend, snad ty teploty lehce poleví!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, fotky jsem se snažila nadělat osvěžující a džbán si nějakou chvilku pobyl v lednici. S tou perlivou se to má tak, že pokud si vzpomenu, že bude citronáda, tak ji koupím (většinou pro návštěvu) Pokud se rozhodnu až doma a nemám, tak dělám z obyčejné vody. Krásný víkend i Tobě:)

      Vymazat
  4. Teď ujíždím na domácí bezinkové limonádě. Jen co dojde, přecházím zase na citróny s mátou nebo navařím pro změnu zázvorovou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty se máš, ujížděj dál:) Bezová sezóna v plném proudu a mně se nějak nedaří najít si čas na přípravu bezové limonády.

      Vymazat
  5. Parádní! Prima recept! Já mám ráda klidně jen tu zázvorovou, ale také s citronem a cukrem. Ten já nejprve rozpustím v hrníčku v horké vodě, stačí trocha té vařící vody. Nemám ráda kousíčky cukru, ale děti ano, takže to záleží, kdo to bude hlavně pít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj Marti, jen zázvorová s citrónem je moc dobrá, bohužel moji malí domácí ji moc neocení. Ale tak není problém připravit džbánky dva:) Jen lednici bych v tom případě snesla větší:)

      Vymazat
  6. Paráda, tiež robievam podobne, niekedy s cukrom, ale pre seba väčšinou bez cukru. Mám úžasnú silnú mätu, chutí ako žuvačky Wrigley's spearmint, stačí pár lístkov a všetko skvele dochutí :) Citróny tiež bio, občas limetky. A ešte som si obľúbila kombináciu trstinový cukor+jahody+bazalka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Margaretko, asi vím o kterou se jedná. Na zahradě máme dva druhy. Tu klasickou s tmavými stonky a pak jednu asi kadeřavou se zeleným stonkema to je přesně ta žvýkačková spearmintová A ta je fakt intenzivní. Na jaře jsem ji zasadila, tak ji nechávám trochu rozrůst, ale hned jak to bude možné, stříhám:D

      A ta kombinace jahod, bazalky a třtinového cukru zní božsky. Jdu do toho i bez receptu (snad se vyhnu efektu a la pejsek a kočička)

      Vymazat
  7. Ano,znám,je to osvěžující,já dělám bez cukru.Skleničky z foto mám také,dostala jsem je teď k svátku.

    OdpovědětVymazat
  8. Koukám, jak jsme se krásně sešly s těmi osvěžujícími pitíčky:) Jojo, není nad domácí limonády. Dělala bych si je obden, kdybych nebyla limitovaná lednicí, kam se musí vejít 6 lidí:-/ Ale dojde na to...
    Verunka

    OdpovědětVymazat
  9. Báječné a osvěžující... Někdy do toho mrsknu ještě pomeranč... Tež fajne!!!

    OdpovědětVymazat
  10. Já si jí také dělám, ale bez cukru, maximálně s troškou toho hnědého ;) Je to pravdu osvěžující a hlavně takhle v létě :)

    SIMPLE LIFE

    OdpovědětVymazat
  11. Super tip, vyzkouším:) V tomhle vedru to bude příjemné osvěžení:)

    OdpovědětVymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...