Stránky

čtvrtek 28. listopadu 2013

Evino jablečné pokušení

Zdravím všechny čtenáře, dnes pojedeme na jablečné vlně. Pointa je jednoduchá, jablečné zásoby ve sklepě se nám rychle kazí a je třeba je co nejrychleji spotřebovat.
Krom štrúdlu, recept zde, ještě často děláme ořechovo-jablečné muffiny (tentokrát jsem pekla jako buchtu v obdélníkové formě). Nebo jablka jen obyčejně rozpeču a s vanilkovou zmrzlinou nebo čerstvou šlehačkou jsou dokonalá.  Pokud byste chtěly/i mlsat podle tuttobene tak směle do toho.

Jablkovo - ořechová buchta (muffiny)

recept je jednoduchý a netřeba vážit, k odměření stačí obyčejný hrnek.
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek mletých vlašských ořechů
3/4 hrnku krupicového cukru
1/2  sáčku prášku do pečiva
2 vejce
1/2 hrnku oleje
1 větší kelímek bílého jogurtu
2 jablka

Všechny ingeridience smícháme ve větší míse a nakonec do těsta přimícháme dvě nahrubo nastrouhaná jablka. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané formy a dáme péct do trouby předehřáté na 170 stupňů na cca třičtvrtě hodiny. Vyzkoušejte špejlí, jestli máte buchtu upečenou.


Pokud se Vám nechce péct a přesto vás honí "mlsna", tak není nic jednoduššího než oloupaná jablka nakrájet na plátky, naskládat je na plech a lehce posypat třtinovým cukrem (pokud máte sladká jablka, úplně bych cukr vynechala), trochou skořice a čerstvě utlučeného hřebíčku, přidat pár hoblinek másla a dát krátce zapéct do trouby pod gril. Ještě teplá lehce zakaramelizovaná jablka přendejte na talíř. Pokud k nim přidáte kopeček vanilkové zmrzliny nebo pořádnou lžíci čerstvě ušlehané šlehačky, prokážete jim tu nejlepší službu. A sobě vlastně také.


No a pokud ještě stále nemáte dost jablečné inspirace, tak nedávno se pekl u Verunek jablečný perník.

Mějte se krásně a třeba se odměňte něčím jablečným. A hlavně
tutto bene:)

9 komentářů:

  1. Zkoušela jsi už Tarte Tatin (francouzský obrácený koláč)? My se po něm můžeme s mužem utlouct, jen je to teda kalorická bomba, ale kombinaci másla, karamelizovaného cukru a rozpečených jablek se nedá odolat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nezkoušela, ale vím oč se jedná a tuším, že to bude pěkná návykovka. Každopádně dík za inspiraci:)

      Vymazat
  2. Jablka se šlehačkou musí být výborná ! Já dávám nastrouhaná jablka s trochou vanilkového pudingu a cukru + skořice na listové těsto. Dělám to třeba když má zanedlouho přijít návštěva. Je to rychlé a dobré. A nebo také ve slané formě - mňam ! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou, o ždibec lepí jsou s tou vanilkovou zmrzlinou. To s tím pudinkem zní dobře. V jakém poměru to k jablkům přidáváš. Padne celý sáček na plech nebo míň?

      Vymazat
  3. To vypadá moc dobře, já zkoušela i obrácený koláč sester Tatinových (Tarte Tatin) a doporučuju, málem jsem si sice spálila pusu, ale horký je nejlepší

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To už je druhá zmínka o Tarte Tatin, toš to budu muset jít do něj! Horká zkaramelizovaná jablka, to si asi spálím pusu taky:D

      Vymazat
    2. Jednou jsem si od vylizování karamelu z pekáčku namohla jazyk, pak jsem nemohla 2 dny mluvit. :D Je to hrozně nebezpečnej koláč

      Vymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...