Stránky

pátek 28. února 2014

Králík na víně a černých olivách

 Asi bych už tady na blogu měla králíkovi zřídit samostatný štítek. Z receptů, kde hraje prim maso, se tady králík objevuje nejčastěji. Tento dnešní recept má tu výhodu, že jeho příprava je časově nejméně náročná. A i když si večer vzpomenete, že chcete králíka k obědu, můžete být v klidu a stačí mít příští den odpoledne připravené pouze naporcované maso. Recept nevyžaduje žádné marinování nebo jinou úpravu masa před vařením.
 Recept je opět italské provenience. Zatím jsem si potvrdila, že v úpravě králíka nemají Italové konkurenci, přestože mám moc ráda i českou klasiku - pečeného králíka (tady). Vařila jsem podle této Emanuelovy kuchařky s Italem v kuchyni.

Co budeme potřebovat:
1 naporcovaný králík
1 cibule
2 dcl bílého vína
1 snítka čerstvého rozmarýnu
černé olivy
hladká mouka
olivový olej extra virgin
vývar
sůl a pepř

 Naporcovaného králíka (podle Emanuelovy kuchařky na 5 dílů, já porcuju tak na 8) osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Obalené kousky osmahneme v kastrolu na olivovém oleji. Až se maso zatáhne a vytvoří se na něm zlatá kůrka, přidáme do kastrolu nadrobno nakrájenou cibuli, promícháme, zalijeme vínem a přidáme rozmarýn. Víno necháme odpařit a maso podlijeme vývarem. V téhle fázi se nebudete moci "vynačichat" úžasné vůně a vlastně po celou další dobu vaření. Na mírném plamenu vaříme 20 minut. Přisypeme šálek černých nebo hnědých oliv a zalijeme trochou vývaru. Dusíme pod pokličkou ještě dalších 15 minut. Přiznám se, že jsem místo 15 dusila 25 minut a po té době zůstalo šťavnaté maso v celku, ale na jazyku se už rozpadalo.
 Úžasné na tomto receptu je, že za hodinku máte hotovo a přitom chuť králíka je tak intenzivní, maso je šťavnaté a křehké, jako byste kolem sporáku poskakovali/y celé dopoledne.
 
Přeju vám co nejpříjemnější víkend, ať už s králíkem k obědu nebo bez. Mějte se krásně a
tuttobene:)

9 komentářů:

  1. Vypadá to dobře, ale vzhledem k domácímu mazlíčkovi nemůžu... :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě mě napadá, že by se to dalo udělat i z kuřete bez kůže.

      Vymazat
  2. dala by som si. Kralika mam rada, ziadne predsudky voci tomuto masu nemam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to my taky ne. Obdivuju děti, protože ty je chodí k sousedům (mají chov) krmit a pohrát si s nimi. Na talíři je zdlábnou, aniž by jim bylo zatajeno co jí.

      Vymazat
  3. Aj my máme králiky radi. A už by bolo načase nejakého urobiť, na cesnaku, s bylinkami, mňam! Tento tvoj recept je určite tiež skvelý, olivy nikdy nič nepokazia.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je hlavně strašně rychlé a přitom plné intenzivní chuti. Juli, doporučuju:)

      Vymazat
  4. Na fotce výše mě to teda totálně nezaujalo, protože to vypadá, jako když to někdo ehm... vyvrhnul. Doporučila bych zlepšit ilustrační fotky, protože pochybuju, že tohle naláká víc lidí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Kay, nedělám si ambice na profi fotky, od toho jsou tu jiné blogy. Nemám v plánu kvůli této své kratochvíle pořizovat dražší techniku. Peníze raději vrazím do jídla nebo voňavek, do těch především!
      Všechno je jen otázka volby. I to jestli se někdo nechá zlákat nebo ne:)

      Vymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...