Stránky

úterý 8. dubna 2014

Lívance

 - se u nás doma dělají hodně často. Většinou jako snídaně, proto nejčastěji dělám lívance superrychlé, nekynuté. 
Těsto dělám od oka na dvě vejce. Ale protože neuvést poměr přísad, by mohl být při předání receptu dost podstatný problém, tak jsem hledala a našla se stejnými ingerdiencemi tento.

Co budeme potřebovat:
2 hrnky hladké mouky
1 prášek do pečiva
3 lžíce cukru krupice (můžete použít i domáci vanilkový nebo třtinový)
2 vejce
1 hrnek mléka
olej na smažení
Do mléka s vejci vmícháme mouku a cukr, vymícháme a nakonec vmícháme celý prášek do pečiva, lívance pak dost nabydou. Na středním plameni smažíme, buď v lívanečníku (ten nemám) nebo na běžné pánvi, kde lžící děláme z těsta malé lívanečky. Není třeba čekat na kynutí a proto se tato verze hodí jako sladká snídaně. Pokud by jste měli chuť na původní kynuté, podívejte se tady k Juli na její blog
Nejraději máme lívance s borůvkovou marmeládou a zakysanou smetanou, případně bílým jogurtem. 

Další verzí, která se spíš hodí jako odpolední dezert jsou lívance s jahodovou omáčkou a šlehačkou. Jahodová omáčka je taky superrychlá a s malou skleničkou koňaku není ani trochu nudná.

Co budeme potřebovat:
lívance (podle předchozího receptu)
cca 300 g jahod
3-4 lžíce třtinového cukru
velký panák koňaku (určitě by se dalo použít i sherry nebo portské)
V kastrůlku si necháme zkaramelizovat tři až čtyři lžíce třtinového (nebo bílého) cukru, jamile se cukr začně roztápět, přidáme velkou štamprli koňaku. Z cukrového karamelu se nám možná vytvoří krusta, ale to nevadí, po chvíli se roztopí. Pak do kastrolu přidáme 2/3 jahod, lehce provaříme a rozmixujeme. Přidáme zbylou třetinu a vypneme plamen. Hotovo. teď už stačí jen vyšlehat smetanu a nachystat si tmavou čokoládu a struhadlo.
Lívance na talíři přelijeme už trochu vychladlou jahodovou omáčkou, přídáme pořádnou lžíci smetany a na všechno necháme snést přikrývku z nastouhané tmavé čokolády. V tomhle bodě držím poslední zábrany na uzdě a rozbíhá se souboj s časem. Letím k šuplíku s příbory, téměř po slepu nahmátnu vidličku a v pikosekundě sedím u stolu. Začíná ráj na Zemi, v kuchyni, u stolu.

To by bylo hned z kraje týdne trocha gurmánské inspirace. Alespoň budete mít dost času se připravit na víkendovou snídani.
Mějte se krásně a tuttobene:)

16 komentářů:

  1. Och, mnam! Predstav si Tutti, ako som v sobotu dala na blog lievance, nevydrzala som a vcera vecer uz som ich zasa kuchtila, takze pred chvilkou som si dobre pochutila na ranajky ;-) Tie s jahodovou omackou musia byt delikatesa! Ja v poslednom case robim jahodovu omacku tak, ze pridam aj zopar mrazenych malin, je to neskutocna chut, ani jahodova, ani malinova, neodolatelna ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Juli, ty jseš můj člověk. Taky se nedokážu lívanců dojíst!
      Dík za tip na maliny. Určitě vyzkouším:)

      Vymazat
  2. To je neuvěřitelné takhle v pondělí po ránu před snídani. Ty jsi ale provokatér :-)
    Ty musím někdy připravit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozumím, sama bych si hned dala, ale přes pracovní týden nemám šanci. Tak alespoň o sobotách a nedělích:)

      Vymazat
  3. u nas doma mame najradsej lievance s cmarom (=podmasli), pre mna to su idealne ranajky, mnam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S podmáslím? To zní dobře vyzkouším místo smetany. Marmeládu tam ale i tak propašuju:) Díky!

      Vymazat
  4. Mnam :) jahodovou omacku zkusim v sezone :) my doma delame klasiku: povidla a zakysanka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky:) Povidla mám moc ráda na kynutých lívancích. Dokonce mi jednou někdo podaroval povidla hrušková a ta byla boží!!!

      Vymazat
  5. Jééé tutto já se snad přifařím k Vám někdy na snídani :-). Zrovna o víkendu jsme s dcerou dělaly palačinky a divily se, proč si je někdy neuděláme i na snídani...Ale strašně se mi líbí Tvůj recept, protože mě právě na lívancích odrazovalo to, že jsou z kynutého těsta a s tím já se nekamarádím :-)...takže recept si píšu a jednou je na tu snídani snad udělám :-D. Díky za sladkou inspiraci :-D a přeji Ti pěkný týden!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přijeď, stačí dopředu prozvonit, než dorazíš, tak stihnu udělat i klasické kynuté:)

      Vymazat
  6. Tak to je frajeřina. Pokud se mi podaří dostat se z postele dřív, než zbytku rodiny, jsem schopná nalít sklenici mléka. Jednu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale no tak, žaba pořád žije a jak občas mrknu k tobě na instant, tak soudím, že velice dobře prospívá. Co mu leješ za mléko?

      Vymazat
  7. Díky moc! Tento recept se mi moc hodí, protože už několikrát jsem měla na něco takového ráno chuť, ale buď nebyl čas nebo nálada hledat recepty. Tohle je super rychlé, takže asi hned zítra po noční využiju. Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak dnes po noční, mňam. Budou i na oběd ;)

      Vymazat
    2. Skvěle! Mám radost, že chutnaly:-)

      Vymazat
  8. Lívance mám ráda, ačkoliv je moc často nedělám:).

    OdpovědětVymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...