Stránky

neděle 20. dubna 2014

Pecinek - krajový velikonoční dlabanec

 S receptem jdu s křížkem po funuse, na Velikonoce má být samozřejmě dávno napečeno. Ani já jsem nestihla péct tradičně na bílou sobotu a pecinky pekla až dnes, v neděli. I tak se s vámi o recept podělím, máte-li v rodině milovníka přes uzené, určitě se bude hodit.

 Ze své vlastní rodiny tento recept neznám, ale v rodině mého muže jsou pecinky hodně oblíbené. Jsou to zapečené speciální klobásy nebo uzené maso v kynutém těstě. Tady ve Slezsku je ještě jeden způsob zapékání populární - zapékání do chlebového těsta.
 Docela dost dlouho jsem se pecinkům vyhýbala, protože jsem měla příliš velký respekt z kynutého těsta. Loni jsem se do nich dala, muž byl v sedmém nebi a já si ještě dlouho užívala benefitů, které mi z jejich upečení plynuly. Takže letošní Velikonoce jsem se pochopitelně vrhla na repete. Recept a postup vypadá složitě, ale nic složitého to není, jen si to chce trochu časově zorganizovat, aby člověk nestrávil v kuchyni celý den. Recept jsem našla loni na tomto blogu a legrační je, že i autorka byla ve stejné situaci jako já. I ona chtěla udělat radost svému muži, který z domu pecinky jídával rád:-) Tímto zdravím fukčarinku!
Co budeme potřebovat:
4 zapékací klobásy 
uzené - nejlépe krkovička nebo plecko
1/2 kg polohrubé mouky
1/4 litru uzeného vývaru
1 kostka droždí
20 g cukru
8 g soli
3 vejce
0,5 dcl oleje
125 g másla

Postup:
 Uzené maso povaříme ve vodě a připravíme si uzený vývar. Je dobré si jej dát vařit večer před pečením, ať neztrácíme další den čas a nečekáme, až se vývar uvaří a ještě vychladne. Do čtvrt litru vlažného uzeného vývaru přidáme cukr a celou kostku droždí a necháme vzejít kvásek. Jde to rychle, cca za 10-15 minut je kvásek připravený. Do kvásku prosejeme mouku, přidáme 3 žloutky, olej a sůl a vymícháme těsto. Poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a dáme do tepla kynout. Pokud budete chtít pecinky plnit zapékací klobásou (náš řezník je dělá z pomletého vepřového masa a nejsou tepleně upravené) je třeba si ji lehce na pánvi orestovat, nechat vychladnout a pokud to jde, tak stáhnout střívko. Dále můžete pecinky plnit uzeným podle vašeho výběru, to není třeba tepelně upravit před plněním. Cca za hodinu až hodinu a půl je těsto vykynuté. Přendáme jej na pomoučený vál, roztáhneme rukama nebo jemně vyválíme válečkem a nasypeme na něj část nastrouhaného másla, několikrát těsto překládáme a dosypeme zbylé máslo a zase těsto překládáme. Jakmile je máslo zapracované, dáme těsto zpět do mísy a necháme dlaších 20 minut v teple kynout. Pak jej na pomoučeném vále vyválíme na tluštější placku (cca 2 cm širokou) a nakrájíme na obdelníky cca 20x10-15 cm. Do nich zabalíme zapékací klobásky nebo uzené a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Z těsta uděláte cca 5 pecinků. Připravené pecinky necháme dalších 15 minut na plechu kynout. Před pečením je potřeme vaječnými bílky a dáme péct do předehřáté trouby na 190 stupňů na 20-25 minut. Upečené pecinky potřeme zbytkem másla a necháme vychladnout.

 Rada ke kynutému těstu: dejte si pozor, aby všechny přísady i klobásky a uzené měli pokojovou teplotu, aby vám těsto krásně kynulo. Jediné máslo si nastrouhejte na struhadle ještě studené (jinak to ani nejde) předem. Do těsta ho přidávejte už povolené při pokojové teplotě. A nezapomeňte prosít mouku. S největší pravděpodobností vám těsto vykyne i tak, ale mnohem lépe kyne, když se mouka "nadechne".

 Pokud se nechcete piplat s obalováním klobásek, můžete si místo pecinků upéct velikonoční šouldru. Z těsta si vyválíte 2 stejně silné pláty. Jeden plát položíte na pečící papír, na něj položíte uzené a klobásky a druhým plátem přykryjete. Tuto verzi bude lepší péct v hlubokém plechu  nebo pekáči. Jinak je postup naprosto stejný.

 Zapékáte na velikonoce uzené maso? Nebo máte nějakou svoji krajovou specialitu, bez které by Velikonoce nebyly Velikonocemi?
Užijte si sváteční dny přesně podle vašich představ. Zdraví vás
tutto:)

11 komentářů:

  1. V mojom okoli som sa s niecim podobnym nestretla, ale vyzera to ako skvela basta :) bohuzial mojmu muzovi sa zavdacim iba sniclami/rizkami :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chlapi snad nesou "šnycl" gen:-) U nás jede teda cokoliv od masa, ale řízky patří mezi velké favority. Hezké Velikoneoce!

      Vymazat
  2. Ahoj, pecinky také vůbec neznám. U nás se s uzeným dělá hlavně velikonoční nádivka. Moc Tě zdravím a u užij si velikonoční pondělí hlavně v klidu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alis, díky. Hezké a klidné Velikonoce i Tobě:-)

      Vymazat
  3. Opäť niečo nové. Síce nič pre mňa, ale si myslím, že pre toho môjho chlapa to tiež bude ako stvorené :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Pecinek určitě upeču pro nějakou návštěvu, přes léto se jich u nás vystřídá hromada, tak zase zaperlím něčím novým.
    Kynuté těsto dělávám často, domácí vánočku ( věnec, mazanec ) pekávám moc ráda. Miluju ten proces tvoření ( a navíc je to tááák dobré ).
    Jinak pokud při překládání těsta ještě přidávám máslo, tak se mi nechce se strouháním a hoblinkami patlat, tak raději nechám máslo změknout a jemně nožem těsto namažu.

    OdpovědětVymazat
  5. Abych nezapomněla ( já nezdvořák ), krásné Velikonoce !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Vám taky!!!
      Káji, díky za tu vychytávku ohledně másla, příště bude ušetřeného času a nádobí:-)

      Vymazat
  6. Jééé tutto, tak ono se to menuje pecínek?! A já furt dyndám recept z mámy, která přesný název neví a peče od oka:-)....já tohle jako dítě milovala a vůbec nevím, že si to máma vlastně přivezla ze svého kraje, tak konečně mám recept černý na bílém!. Díky za super inspiraci, příští rok možná prubnu :-).
    No a byly jsme na tom stejně - já pekla taky až v neděli !-)......Doufám, že sis užila krásné a hlavně pohodové svátky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, tak se tomu říká v rodině mého muže.
      Jsem ráda, že nejsem jediná nedělní pekařka:)
      Díky, byly to fofry, ale i tak stály za to!

      Vymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...