Stránky

pondělí 5. května 2014

Chvátám, chvátám

nemám chvíli klid, já tam, já tam dávno už měl být. Ne ne ne nestíhám, nesvačím, já to prostě nestačím .........
První půlka "natuty" známého nápěvku je přesně celá tutto.  Opravdu si poslední měsíc připadám jako rozjetá parní lokomotiva. A bohužel jedu hlavně po pracovní koleji. Nicméně alespoň svačit a povečeřet stíhám, psát příspěvky už tolik ne. Věřím, že se brzy objeví vyhýbka na zábavnou kolej nebo, že mi dojde pára. Do té doby vám ukážu alespoň pár fotek a přidám pár rychloreceptů.

Sezóna chřestu už pomalu ale jistě končí, pokud byste ještě někde na zelený natrefili/y, určitě si ho připravte. Stačí jen odlámat ztvdrlé konce a dát chřes vařit do vroucí osolené vody, do které ještě přidávám jednu lžíci vinného octa. Vařím cca 3-5 minut, podle toho jak mám tlusté chřesty. Po vyjmutí je v cedníku propláchnu hodně sudenou vodou,  pokud je chcete podávat později než je uvaříte,  dejte je do mísy s ledem. Zůstanou krásně svěže zelené. Holandskou omáčku nestíhám, takže jednoduše do skleněné zavařovací skleničky naleju 4 lžíce olivového oleje, vymačkám půlku citrónu, přidám pořádnou špetku hrubozrné soli a špetku čerstvě umletého pepře, pořádně zašroubuju víčko a protřepu. Dresink je hotový za půl minutky.
Nebo žádný dresink nepřipravujte, uvařte si vajíčka na hniličku a do tekutého žloutku si chřest jednoduše namáčejte.

I když by se mohlo zdát, že jsem padlá na hlavu, když se dám do přípravy kynuté focaccii, tak tohle taky žáden žrout času není. Když těsto kyne, můžu dělat fůru jiných věcí. Recept je z Emanuelovy kuchařky S Italem v kuchyni.
Do trocha vlažné vody rozdrobím půlku kostky čerstvého droždí, přidám špetku cukru a nechám vzejít kvásek, do něj proseju přes síto půl kila hladké mouky a doleju necelými 4 dcl vlažné vody, přidám lžičku soli a vypracuju těsto. Nechám v teple cca hodinu kynout. Rozehřeju troubu na 230 stupňů. Z vykynutého těsta vypracuju na pomoučeném válu 2 placky o tloušťce asi 2 cm a do nich nadělám prsty důlky. Placky štědře pomažu olivovým olejem a posypu hrubozrnnou solí. Různé variace a obměny koření se přímo nabízejí. U nás máme rádi focacciu s černuchou nebo s černými olivami. Peču v troubě cca 12 minut a dozlatova upečenou focacciu nechám vychladnout.
Rychlé těstoviny se špenátem a uzeným lososem.
Mladé špenátové listy nechám zavadnout na pánvi s olivovým olejem, přidám zcezené těstoviny (třeba linguini), posolím popřepím, zakapu citrónem, rozdrobím uzené filé z lososa a je skoro hotovo. Ryhle nalévám víno do sklenic, párkrát přejedu parmezánem po struhadle a nastrouhám několikvětších hoblinek na každou porci. Popadnu příbory a usedáme ke stolu.
Pohodový vstup do zkráceného pracovního týdne a spoustu volných chvil vám přeje "uchvátaná" tutto:-)

11 komentářů:

  1. Milá Tutti, skvelé recepty a vôbec nie nejaké menejcenné rychlovky, u nás tieto druhy jedál letia a sú na prvých miestach. Focacciu máme veľmi radi na stredomorský spôsob s koriandrom a oreganom, prípadne nadrobno posekané sušené paradajky do cesta. O špargli (chřeste) ani nevrav, tento rok som si ju užila. Ja keď uvarím polievku, som schopná zjesť 3 taniere naraz. No a cestoviny na x spôsobov, jasná vec v mojej kuchyni. Pokiaľ ide o ryby, my máme radi napríklad s tuniakovou omáčkou, ale ja nephrdnem ani krevetami, manžel už menej :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jů, no vidíš, se sušenými rajčaty jsem ještě focacciu nedělala a přitom se to nabízí samo. Díky za tip :) Chřestovou polévku sice děláme a všichni ji mají rádi, ale stejně mě většinou zbytek rodiny přemluvína't si je dáme jen tak. Tak snad si ještě obě užijeme konec chřestové sezóny:-)

      Vymazat
  2. Takhle mi nepokrytě dělat chutě! Do těstovin se špenátem a lososem se asi pustím, mám ráda rychlá a dobrá jídla! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já tak nerada vařím, ale ráda jím :D Z toho co tady máš na fotkách, bych si asi dala vše

    OdpovědětVymazat
  4. Ježiš, takové dobroty!! Chřestu bych se užrala! :o) A tu focacciu musím už konečně vyzkoušet, hlavně ten tvar mi vyhovuje, to zvládnu uhňácat i já.. :o)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jó, s tou si vůbec nedělej hlavu, stejně se to nakrájí, tvar je nepodstatný :-)
      Co se týče chřestu, tak u nás taky tak, slítneme se něj jak supi a nemáme se sebou slitování. Kdo urve ten má a ten taky potom nejvíc prdí:-)))

      Vymazat
  5. Och tutto... až ma hlad chytil. Ja tiež nejak nič nestíham, takže varím buď dopredu - polievky, alebo ryžu s niečím, čo sa dá jesť niekoľko dní po sebe... alebo presne rýchlovkové cestoviny a šaláty. Len teraz sa bojím niektorých potravín kvôli malej, musím postupne testovať čo môžem a čo nie. Focacciu robievam kváskovú, takže kysne dlho, najčastejšie so soľou, oliv. olejom a čerstvým rozmarínom alebo tiež s olivami a suš. paradajkami. Už som ju dlhšie nepiekla, musím sa k tomu dokopať :) A špargľa - no jasné, my precious! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozumím, že teď nemáš čas na kulinařinu a navíc musíš brát ohled na princeznu.
      A stejně si myslím, že nám brzy zahraješ na chuťové pohárky a nějakou dobrotu dáš na blog:-)) Chřestové polévky jsem si u Tebe všimla nedávno a ta kombinace s medvědím česnekem teda vypadala skvěle!

      Vymazat
  6. 3 ze 3, vsechno to vypada vyborne:)

    OdpovědětVymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...