Stránky

úterý 10. března 2015

Presto, presto ....

Po dlouhé době se na tuttobene objevuje opět kulinářský post. A opět to budou rychlovky. Je to tak, jsem vytížená máma a na srandičky v kuchyni nezbývá čas.

První recept se ani receptem nazvat nedá. Polosušená rajčata od vás budou chtít minimum úsilí, a přesto vás odmění rajskou (jak jinak) chutí. Když je navíc naservírujete svému chlapovi jako doprovod k vydatné snídani, bude vás milovat. Jak na to? Cherry rajčátka rozpulte, pokud máte větší tak rozčtvrťte a vyskládejte na pečící papír na plech. Pokapejte olivovým olejem, na tom nešetřete, posolte a posypte bazalkou, klidně sušenou. Rozehřejte troubu na maximum. jakmile je rozehřátá, dejte plech dovnitř a vypněte ji. Pak ji dobrých šest až osm hodin neotevírejte, přestože to bude skvěle vonět. Nejlépe dělejte rajčata přes noc. No a abyste neztrácely čas při půlení rajčat, tak použijte tento fígl.
Fotka je ještě z podzimu, to jsem si troufla na menší polosušená rajčata z domácího zdroje. Teď je připravuju jen z cherry rajčat a i tak to z těch kupovaných není dokonalé. Ale je to dobré, moc dobré, to zas jo.

Roládky ze švédských placek s fenyklem (koupíte v Ikea) jsou taky hned hotové. Placky potřete lučinou nebo podobným termizovaným sýrem, poklaďte uzeným lososem nebo pršutem, pokud zvolíte uzeného lososa, pokapejte ho citrónem. Přidejte pár listů rukoly a zarolujte. Hotovo!


U lososa ještě zůstanu. Salát s uzeným lososem a avokádem je taky presto a chutná báječně. Salát si vyberte podle chuti, je fajn, když je v mixu alespoň jedna výraznější chuť, třeba čekanka nebo rukola. Na salát rozložte natrhaného lososa a avokádo nakrájené na větší kostky. Pak už stačí jen zlehka posolit, popřepit a štědře zakápnout čerstvou citrónovou nebo ještě lépe limetkovou šťávou.

Rychlý dezert z oreo sušenek, banánů a mascarpone se zakysanou smetanou je taky cobydup. Poměry, cukru, zakysané smetany, mascarpone nebo jemného tvarohu nechám na vaši chuti nebo stavu ledničky. Inspiraci na to, jak servírovat tento úžasný presto dezert jsem našla tady. Připravila jsem jej do zavíracích skleniček, dala do lednice a po vychlazení na něj přidala už jen kupu šlehačky, nastrouhala čokoládu a posypala borůvkami.


Poslední nápad je presto nad presto a pro změnu si získáte obdiv malých dětí. Nemám jej z vlastní hlavy, objevil se v únorovém Albert magazínu. Potřebujete nutelu, mléko a brčko. Podle Alberta si máte vzít štětec a namalovat s ním fleky na sklo sklenice (zevnitř:-). Tak štětce sice doma máme, nepočítám-li kosmetické, ale nějak mi nešlo přes žaludek, že bych použila ty, se kterými moje děti malují, i kdybych je sebelíp vymyla. Nutelové flíčky jdou lehce nanést i obyčejnou kávovou lžičkou. Odpadá zdlouhavé vymývání štětce od lepkavé nutely. Lžičku jen olíznete :-) a hotovo. Nalejete mléko, nepoužívejte teplé, nutela by se rychle roztopila a efekt by byl fuč.

Jak se vám líbí dnešní rychlovky? Máte nějakou svoji rychlovychytávku?
Mějte se krásně a hlavně tutto bene:-)


8 komentářů:

  1. Nejvic se mi libi roladky. To je skvely napad! No a vse ostatni take.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A hlavě je to rychlé. Ty placky mají specifickou chuť, mně a synovi chutnají, muž a dcera pro změnu ohrnují nos. Tak se u stolu nenudíme:-)

      Vymazat
  2. Tie paradajky!!! Tie urobim! Aj salat je super. No si fakt super mama a zena! Taketo rychlovky ja mozem, teraz na dlhe varenie nie je cas, takze velka vdaka, Tutti :-*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Juli, Ty umíš potěšit:-) Rajčata vyzkoušejte, příprava je hned, jen to sušení. Přes noc se to nepočítá :-) ....a ta snídaně potom ....

      Vymazat
    2. Včera večer som urobila a páni! Mňam. Ráno som sa už napchávala :-D Veľká dobrota a určite budem ,,sušiť'' pravidelne!

      Vymazat
  3. Mňam :) já bych si nejvíc dala ty dobroty s lososem

    OdpovědětVymazat
  4. Tak ten figl na rajcata je hustej!:D a roladky jsou paradni napad:)

    OdpovědětVymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...